Co roku w Kudowie-Zdroju organizowany jest Festiwal Gęsiny, który już na stałe zagościł w tej miejscowości.
Festiwal Gęsiny to impreza kulinarna która już na stałe z powodzeniem od paru lat zagościła w Kudowie-Zdroju. Tegoroczna edycja odbywał się przez 3 dni na terenie Parku Zdrojowego. Głównymi organizatorami tego wydarzenia kulinarnego było Kudowskie Centrum Kultury i Sportu, Urząd Miasta w Kudowie-Zdroju i Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu. Jedyny Festiwal Gęsiny na Dolnym Śląsku jaki odbywa się co roku w Kudowie-Zdroju promuje polską gęś owsianą. W konkursie wzięło udział 5 drużyn z Zespołu Szkół Agrotechnicznych w Bożkowie, Agroturystyka Zacisze z Chwalisławia gm. Złoty Stok, Sołectwo Jemna gm. Stoszowice, Gospodarstwo Agroturystyczne „Kowalowe Wzgórze” z Kamieńca Ząbkowickiego, Dom na wzgórzu z Gajowa gm. Radków. Każda z drużyn miała do wykonania tradycyjną potrawę, której podstawą była Polska Gęś Owsiana. Przygotowane potrawy oceniało trzy osobowe jury w składzie: Irena Rudziak sklep Ami z Kudowy-Zroju, Urszula Ganczarek z Krajowego Rejestru Wsparcia Rolnictwa i Renata Dyląg z Dolnośląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego. Spośród 5 przygotowanych potraw jury konkursu wyłoniło trzy najlepsze. Pierwsze miejsce zajął Dom na Wzgórzu z Gajowa gm. Radków, drugie miejsce zajęła Agroturystyka „Zacisze” z Chwalisławia gm. Złoty Stok a trzecie miejsce Zespołu Szkół Agrotechnicznych z Bożkowa. Pozostali uczestnicy otrzymali wyróżnienia. Organizatorzy również zadbali o najmłodszych gdzie nieopodal muszli koncertowej wybudowano specjalną zjeżdżalnie dla dzieci. W tym dniu również odbywała się akcja Ogólnopolskiego Dnia Dawcy Szpiku Kostnego, która przygotowana była przez Annę Duch. W godzinach wieczornych odbył się koncert w wykonaniu dwóch artystów Piotra Eltona Oleksego i Polskiego Elvisa Adama Kucharskiego.