Za nami IV Festiwal Słodkości Ziemi Radkowskiej. W Wambierzycach spotkało się 17 wystawców, którzy zaprezentowali swoje wypieki.
Leitmotivem było ciasto z owocami sezonowymi. Do konkursu zgłoszonych zostało kilkanaście takich wypieków bądź ciast bez pieczenia. Każdy kawałek poddany został ocenie profesjonalnego jury, w którego skład weszli: Barbara Jakimowicz-Klein, Agnieszka Hajbura-Michałowska, Zbigniew Szeląg i Janina Górnicka.
„Tarta romana”, łącząca w sobie tradycje włoskie z polskimi, przygotowana przez Koło Gospodyń Wiejskich z Tłumaczowa, została najwyżej oceniona. Natomiast puchar Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej trafił do Koła Gospodyń Wiejskich ze Ścinawki Dolnej za „Porzeczkowiec”, nasycony – jak sama nazwa wskazuje – czarną porzeczką. Natomiast Nagrodę Burmistrza Miasta i Gminy Radków otrzymało ciasto Koła Gospodyń Wiejskich ze Ścinawki Górnej. Natomiast wszyscy, którzy uczestniczyli w konkursie ciast, otrzymali na pamiątkę złote wałki.
Ale Festiwal Słodkości Ziemi Radkowskiej to nie tylko konkurs. To również, a może przede wszystkim degustacja domowych wypieków. Nie będzie przesadą, kiedy powiemy, że wciągu niespełna dwóch godzin rozeszło się blisko sto blach ciast! A wszystko to przy muzyce, również do tańca. Nie zabrakło też występów zaprzyjaźnionych chórów i solistów.
tekst: https://www.radkowklodzki.pl/asp/pl_start.asp?typ=13&sub=2&menu=73&dzialy=73&akcja=artykul&artykul=882