To już XXVI obchody Dni Międzylesia. Ze względu na okres pandemii w naszym kraju tegoroczne święto miasta rozpoczęło, się 10 czerwca a zakończy 18 lipca.
Na polu biwakowym zorganizowano dwa konkursy kulinarne XXVI Grillowanie „Pod Trójmorskim Wierchem” i na danie z kaszą. Do konkursu na grillowanie zgłosiło się osiem drużyn w tym 6 sołectw z gminy Międzylesie oraz koło łowieckie „Ostoja” z Wrocławia i z urzędu miasta i gminy Międzylesie. Drugim konkursem było przygotowanie dani z kaszy, które oceniało trzy osobowe jury. Do konkursu zgłosiło się 8 uczestników i dwa sołectwa z Jodłowa i Potoczka. Biorący udział w konkursie mogli przynieść do oceny jury nawet kilka potraw z kaszy.
W konkursie na najlepsze danie z kaszy jury wyłoniło zwycięzców:
Pierwsze miejsce zajęła Krystyna Bilicka, która przygotowała pierogi z kaszą i tofu. Drugie miejsce zajęła Joanna Krawiec, która przygotowała pierogi leśne z jelenia i kaszą. Trzecie miejsce zajęła Lucyna Kołodziej, która przygotowała radioli z kaszanką gryczaną i leśnymi grzybami. Wyróżnienie za innowacyjność produktu otrzymali państwo Małgorzata i Radosława Bernasińscy za ciasto czekoladowe z kaszy. Dyplomy za udział otrzymały dwa sołectwa Jodłów i Potoczek i indywidualnie pięć osób
W konkursie Grillowanie pod Trójmorskim Wierchem wyłonione 3 zwycięzców, którzy otrzymali nagrody rzeczowe. Pierwsze miejsce zajęło kolo łowieckie „Ostoja” z Wrocławia, drugie miejsce Sołectwo Nowa Wieś a trzecie miejsce Sołectwo Potoczek.
Łącznie zebrano kwotę 1250 zł. którą przekazano przedstawicielom Placówki Opiekuńczo-Wychowawczej w Domaszkowie. Dodatkowo Koło Łowieckie „Ostoja” przekazało 3 tyś. złotych.
W trakcie trwania grillowania na scenie prezentowały się zespoły ludowe z gminy Międzylesie, dzieci z Waliszowa, zespół taneczny Akademia Ruchu Goworów, wystąpił również zespół ludowy z Barda Śląskiego i z Nowej Rudy. Wieczorem zaprezentował, się zespół „Słowianki” a uwieńczeniem dnia był pokaz sztucznych ogni.