Piknik „Smaki Regionu” z wołowiną sudecką odbył się już po raz szósty, a do Lądka-Zdroju przeniesiony został z Marianówki. Stawy Biskupie okazały się bardzo dobrym miejscem na organizację tego wydarzenia.
Piknik „Smaki Regionu” ma na celu promocję wołowiny sudeckiej jako produktu regionalnego. Od bieżącego roku impreza została przeniesiona do Lądka-Zdroju z Marianówki w gminie Bystrzyca Kłodzka, gdzie odbywała się dotychczas. Głównym wydarzeniem pikniku był konkurs na gulasz wołowy, z bezpłatną degustacją dla publiczności. W konkursowe szranki stanęło osiem drużyn, z których każda otrzymała do dyspozycji 14-litrowy kociołek, 5 kg wołowiny, 2 kg cebuli, przyprawy oraz drewno na opał. Inwencja twórcza w kwestii przyrządzenia gulaszu i zastosowanych dodatków była szeroka. Poziom okazał się bardzo wyrównany, więc jury miało spory kłopot z ustaleniem werdyktu. Ostatecznie, „o włos” wygrało Uzdrowisko Lądek-Długopole, a ściśle ujmując – nowo otwarta restauracja „Zdrój Wojciech”. Drugie miejsce zajęła Drużyna ze wsi Lutynia, a trzecie KGW Skrzynka. Publiczność także mogła głosować – w tym przypadku najlepsza okazała się Lutynia! Zwycięzcy otrzymali puchary, zaś wszyscy uczestnicy dyplomy oraz nagrody rzeczowe od sponsorów. Oprócz konkursu na gulasz, ważną częścią pikniku był kiermasz produktu regionalnego i rękodzieła. Na stoiskach oferowano m.in. miody, soki, nalewki, oscypki, domowe ciasta, obrazy. Sporo atrakcji przygotowano także dla dzieci. Muzyczną gwiazdą pikniku był zespół Centrala 57. Szósty piknik z wołowiną sudecką zakończył się frekwencyjnym i promocyjnym sukcesem, zaś Stawy Biskupie okazały się świetnym miejscem dla organizacji podobnych imprez.